Zakres prac prowadzonych w trakcie realizacji projektu

  • Prace związane z konserwacją i badaniem składu chemicznego i wartości pokarmowej produktów ubocznych przemysłu rolno spożywczego – wilgotnego wywaru zbożowego, wilgotnych wysłodków buraczanych, wilgotnych wytłoków jabłkowych oraz
    określenie ich wartości pokarmowej.
  •  Opracowanie dawek pokarmowych dla bydła opasowego z badanymi produktami ubocznymi przy założeniu zastąpienia 30 lub 60% masy kiszonki z kukurydzy ocenianymi produktami z podziałem na opas dwu lub trójfazowy ze zróżnicowanym poziomem białka ogólnego w dawkach pokarmowych.
  • Przeprowadzenie badań żywieniowych, w których testowano opracowane dawki pokarmowe na bydle opasowym od momentu
    wstawienia młodego bydła do opasu (masa ciała około 300-350 kg) do końca cyklu produkcyjnego.
  • W trakcie badań analiza wpływu dawek pokarmowych na wskaźniki biochemiczne krwi obrazujące wykorzystanie składników
    pokarmowych dawki oraz potencjał antyoksydacyjny zwierząt.
  • Badanie wpływu dawek pokarmowych na wyniki produkcyjne opasanego młodego bydła – przyrosty zwierząt, wydajność rzeźna,
    ocena jakości tusz.
  •  Analiza śladu węglowego opracowanych dawek pokarmowych oraz określenie ilości wydalanego azotu do środowiska.
  • Popularyzacja pozyskanych wyników poprzez stronę internetową

Analizowane wskaźniki/parametry pozwalające określić skuteczność
podjętych działań:

  • Określenie wartości pokarmowej zakiszanych produktów ubocznych i przygotowanych dawek pokarmowych – analiza składu
    podstawowego (sucha masa, białko surowe, tłuszcz surowy, włókno surowe, włókno NDF i ADF, popiół surowy, określenie wartości
    energetycznej pasz – energii netto i energii metabolicznej.
  • Oznaczenie wskaźników biochemicznych krwi informujących o stanie zdrowia zwierząt i wykorzystaniu składników pokarmowych: glukoza, albuminy, białko całkowite, cholesterol całkowity, mocznik, AST, ALT, wapń, fosfor, mocznik (BUN), trójglicerydy, globuliny.
  • Oznaczenie wskaźnika potencjału antyoksydacyjnego organizmu – DPPH.
  • Badanie wyników produkcyjnych bydła opasowego – pomiary masy ciała i obliczenie przyrostów dobowych między pomiarami, obliczenie zużycia energii na kg przyrostu masy ciała, określenie wydajności rzeźnej oraz ocena jakości tusz.
  • Analiza zawartości azotu w oborniku w zależności od modelu żywienia.
  • Obliczenie metodą matematyczną szacowanego śladu węglowego dla poszczególnych modeli żywienia.
Aparatura-do-oznaczania-wlokna-w-paszach


Fot. 1. Aparatura do oznaczania włókna w paszach


Metodyka badań

Badanie składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz wykorzystywanych w dawkach pokarmowych

Analiza składu chemicznego badanych pasz i wszystkich komponentów dawek pokarmowych została przeprowadzono wg AOAC (2005) i obejmowała oznaczanie: suchej masy, białka surowego, tłuszczu surowego, włókna surowego i popiołu surowego, włókna NDF i ADF.

Badania na bydle opasowym

Badania prowadzono w modelach opasu dwufazowego bądź trójfazowego. Fazowość tuczu wiązała się z różną koncentracją białka w kg suchej masy dawki. W opasie dwufazowym jedna koncentracja białka w kg s.m. dawki utrzymywana była w przedziale wagowym około 300 – 500 kg i zmieniona dla zwierząt powyżej 500 kg. W tuczu trójfazowym zmiana koncentracji białka w kg suchej masy dawki następowała w następujących przedziałach wagowych około 300-400g, około 400-550 kg, powyższej 550 kg.

Układ doświadczenia na zwierzętach

Zwierzęta podzielono na 14 grup, po 12 osobników w grupie:

  • grupy 1-2 (kontrolne) z kiszonką z kukurydzy jako podstawą dawki.
    Czynnikiem różnicującym między tymi grupami była fazowość tuczu, związana z zawartością białka w 1 kg suchej masy dawki. W jednej grupie stosowano tucz dwufazowy, a w drugiej trójfazowy.
  • grup 3-6 kiszonka cześć kiszonki z kukurydzy zastępowano wilgotnym wywarem kukurydzianych w ilości około 30% (dwie grupy – WDGS 30) i 60 % (dwie grupy WDGS 60) suchej masy kiszonki z kukurydzy.
    W każdym wariancie zastąpienia kiszonki z kukurydzy stosowano tucz dwu i trójfazowy.
  • w grupach 7-10 część kiszonki z kukurydzy zastępowano kiszonką z wytłoków jabłkowych w ilości około 30% (dwie grupy – Jab30) i 60 % (dwie grupy – Jab60) suchej masy kiszonki z kukurydzy.
    W każdym wariancie zastąpienia kiszonki z kukurydzy stosowano tucz dwu i trójfazowy.
  • w grupach 11-14 część kiszonki z kukurydzy zastępowano kiszonką z wilgotnych wysłodków buraczanych w ilości około 30% (dwie grupy – Wys 30) i 60 % (dwie grupy – Wys 60) suchej masy kiszonki z kukurydzy.
    W każdym wariancie zastąpienia kiszonki z kukurydzy stosowano tucz dwu i trójfazowy.