Białka stosowane w żywieniu zwierząt różnią się od siebie w zależności od tego, z jakiego surowca pochodzą. Rodzaj paszy wpływa na profil aminokwasów – są to podstawowe cząsteczki budujące białka. Zwierzęta większość aminokwasów są stanie wytworzyć z dowolnego aminokwasu na drodze przemian metabolicznych. Takie aminokwasy są nazywane aminokwasami endogennymi (endo = z wewnątrz). Niestety, część aminokwasów nie może zostać zsyntetyzowana przez organizm zwierząt i musi zostać pobrana z paszą. Z tego powodu są nazywane aminokwasami egzogennymi (egzo = z zewnątrz). Głównymi aminokwasami egzogennymi są: lizyna, metionina, cysteina, tryptofan. Paszami bogatymi w te aminokwasy są: drożdże, śruta poekstrakcyjna sojowa, śruta poekstrakcyjna rzepakowa. Szacuje się, że to właśnie poziom aminokwasów egzogennych w paszy decyduje o prawidłowym i szybkim wzroście zwierząt, zwłaszcza młodych.